תכנון לפני התקנת מעלית

התכנון המוקדם הוא השלב החשוב ביותר בכל תהליך של התקנת מעלית. כאשר מתכננים בצורה מלאה, מפורטת ומבוססת את תהליך ההתקנה, חוסכים את הזמן שעובר מרגע תחילת הפרויקט ועד שמסיימים אותו. חוץ מזה, התכנון המוקדם הוא בעל השפעה על רמת הבטיחות של הפרויקט: אם לא מתכננים היטב את המיקום של המעלית, קשה לדעת איזה דגם הכי יתאים לפיר ומה יהיה העומס המקסימאלי של המעלית עצמה.

היבט אחר של תכנון לפני התקנת מעלית כולל את קבלת ההיתר. נכון להיום, במבנים חדשים למשל אפשר לתכנן את המעלית יחד עם תכנון הבניין כולו. מצד שני, יש מעליות מסוגים שונים והמפרט הטכני שלהן צפוי להשפיע על תהליך ההתקנה ועל המבנה. הפתרון הוא לקבל ייעוץ מקצועי מחברה מיומנת שמתמחה בהתקנת מעליות, בייצור מעליות ובחוק המקרקעין.

מתי מותר לבצע התקנת מעלית?

מבחינה חוקית, התקנות קובעות שמותר לבצע התקנת מעלית רק בהינתן שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא קבלת היתר בנייה להתקנת מעלית חדשה לפי חוק התכנון והבנייה, בעוד התנאי השני הוא שהמעלית לא תגרום לפגיעה מהותית בדירות, בחלק מהדירות, ברכוש המשותף לכל הדיירים או בחזות של המבנה.

במילים אחרות, התקנות מקלות יחסית על התקנת מעלית בבניינים חדשים – אבל מצד שני הן גם קובעות מגבלות מסוימות. זו בדיוק הסיבה לכך שאת המעלית מתקינים רק אחרי שמתכננים אותה בצורה יסודית: בעזרת התכנון, אפשר לבדוק האם המעלית פוגעת בדירות עוד לפני שבונים אותה.

לאחר מכן, כל שנותר הוא להפוך את התכנון האדריכלי למציאות. את זה עושים באמצעות בנייה בפועל של המעלית ובעזרת התייעצות עם נציגים של חברה שמוכיחה את עצמה בשלל פרויקטים של התקנת מעלית בבניינים.